A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál. Az első alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény abszolút sikert könyvelhet el, öt nap alatt több mint 2500 fő vett részt a programokon, a teltházas színházi előadások mellett nagy érdeklődés övezte az interaktív játékokat, koncerteket és táncos produkciókat is.

A Déryné Fesztivál nyitónapján a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában láthatták a Déryné ifjasszony című produkciót, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának kertjében igazán autentikus környezetben valósult meg a János vitéz című zenés játék, melyet Berettyán Nándor jegyez rendezőként.

A sor A falu rossza című népszínművel folytatódott, melyet Mészáros Tibor álmodott színre, valamint a Kék róka című színjátékkal, amelyet Szabó Sebestyén László rendezői munkája. Mindkét produkcióval a Völgyszínházban találkozhattak a nézők.

A saját bemutatók mellett számos vendégfellépőt is felsorakoztatott a fesztivál, akikkel Sátoraljaújhely festői helyszínein – Zsólyomkai és az Ungvári Pincesoron, Széphalmon és a Völgyszínházban – valamint Károlyfalván, Pálházán, Hollóházán találkozhattak a nézők.

Különlegességnek számított a fesztivál alatt, interaktív programjaival a KOHÓ Műhely. A fiatalokból álló csapat, a Déryné Társulat tagjai mellett, részt vett a széphalmi Kaland Kert játékban is.

Nagy népszerűségnek örvendett a Bakator és a Fruzsikás zenekar, Bakos-Kiss Gábor, Jászai Mari-díjas színművész Frankie című önálló estje, a Csavar Színház Petőfi-produkciója, Beke István és Andrea Vettoretti gitárművészek, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza közös rímkuckója, Csernik Szende mesemondó, Joós Tamás Cseh Tamás estje, és a rendezvényt záró Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

„A Déryné Fesztivál Zemplén Fővárosában otthonra talált! – fogalmaz Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

Köszönjük a szervezőknek, Halász János fővédnök úrnak, Sátoraljaújhely város díszpolgárának, Kis Domokos Márknak, a Déryné Program igazgatójának, a szervezőknek, a fellépőknek, a támogatóknak, mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a program sikereihez. A rendezvénysorozatot nagyon sok néző látogatta, kicsik és nagyok egyaránt, ez bizonyítja az itt élők igényességén túl azt is, hogy milyen magas színvonalat képviseltek a produkciók. Minőségi kultúra, humor, nagyszerű hangulat, igényesség, szakmaiság, kiváló kommunikáció, profi szervezés. Ezek voltak a fesztivál jellemzői. Jó volt újhelyinek, jó volt magyarnak lenni! Napról-napra vártuk az újabb és újabb előadásokat a különböző helyszíneken. S várjuk 2022-ben ugyanitt, Sátoraljaújhelyen a Déryné Fesztivált!”

„Büszke vagyok társulatunk színművészei mellett az egész háttérben dolgozó csapatra, akiknek az alázata és odaadó munkája, tagadhatatlan profizmusa garantálta a Déryné Fesztivál magas szakmai színvonalú lebonyolítását. A környezetnek egészen elképesztő kisugárzása van, szebbnél szebb helyszínek járultak hozzá az alkotóink művészeti munkájának még magasabbra emeléséhez. Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így már most várakozó örömmel készülünk a jövő évi újbóli találkozásra a nézőkkel, a második Déryné Fesztivál keretében!” – összegezte gondolatait az ötnapos rendezvénysorozatról Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Fotók: Gádoros Márk /VízióMédia

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük